2008. április 22., kedd

Április 21. MÁTRIX-beszélgetés 10.


Sajnos a végére értünk: az utolsó MÁTRIX találkozásunk volt ma Kerekes Szabolcs könyve nyomán. Az utolsó alkalom azonban szép találkozásnak sikerült: vendégül láttuk az evangélikus kolesz látogatóit, nyolcan voltunk együtt. Így a 10. alkalommal egy kicsit másoknak is bemutathattuk, reklámozhattuk azt, amit hetek óta vezeti, segíti a beszélgetéseinket.

Az utolsó találkozásunk témája a sors volt, amit egy nagyszerű, bájos film vezetett be, a Kóristák. Aki nem látta, annak kötelező, ifi csoportoknak, filmkluboknak kifejezetten ajánlott. Nem is ártott, hogy egy ilyen könnyed film adta meg az alaphangot: a téma ugyanis nem egyszerű. A sorsról beszélgetve a meghatározottság, az elrendelés és a szabad akarat fogalmait boncolgattuk. Végül a Zsidókhoz írt levél adta meg a zárszót: csak "átutazók" vagyunk, úton levők, akik Istenre emelik szemüket. (kal)

Zsid 11,13-16: "Hitben haltak meg ezek mind, anélkül, hogy beteljesültek volna rajtuk az ígéretek. Csak távolról látták és üdvözölték azokat és vallást tettek arról, hogy idegenek és jövevények a földön. Mert akik így beszélnek, jelét adják annak, hogy hazát keresnek. És ha arra a hazára gondoltak volna, amelyből kijöttek, lett volna alkalmuk visszatérni. Így azonban jobb után vágyakoztak, mégpedig mennyei után. Ezért nem szégyelli az Isten, hogy őt Istenüknek nevezzék, mert számukra várost készített."

Nincsenek megjegyzések: